dilluns, 9 de novembre de 2009

Descobrim el dodecafonisme
Els alumnes de 4rt, ficats de plè en el segle XX, descobreixen el Dodecafonisme i la figura del seu creador, Arnold Schönberg. La seva teoria basada en els dotze sons de l'escala cromàtica organitza la composició amb una premisa obligada: cap so apareixerà més vegades que cap altre. Nosaltres hem construit les sèries fonamentals i les retrògrades, i amb aquest "petit" material, només vint-i-quatre notes, hem fet aquests "Valsos dodecafònics", treballs de grup a l'aula de música.


També estem descobrint les relacions amb la pintura d'aquest segle, per això acompanyem les composicions amb aquells quadres que "harmonitzaven" amb el trencament que proposà Schönberg. El quadre que triem avui és de Kansdinsky, amic del compositor. Portem molts dies parlant de "trencaments" en la història de l'art i de la música, fins i tot del trencament amb la partitura, tal i com la coneixem.

Una curiositat, Schönberg també pintava.


Una altra curiositat: Schönberg va viure a Barcelona, al carrer de la Baixada de Briz, avui carrer d'Arnold Schönberg.També hem llegit una entrevista a la seva filla, Núria Schönberg, a La Contra de La Vanguàrdia.

I aquí podeu escoltar una altra entrevista, en aquest cas a Catalunya Ràdio, a la seva filla Núria, on ens parla de la manera de treballar del seu pare i de la seva creativitat. També parla del seu marit, el també compositor, Luigi Nono.