Aquesta pregunta ha sorgit repetidament davant obres musicals emblemàtiques del segle XX. Ens situem en aquesta perspectiva, la de creadors i creadores sense límitacions: vol lliure. Aquí comença la mostra.
Els alumnes de 4rt, ficats de plè en el segle XX, descobreixen el Dodecafonisme i la figura del seu creador, Arnold Schönberg. La seva teoria basada en els dotze sons de l'escala cromàtica organitza la composició amb una premisa obligada: cap so apareixerà més vegades que cap altre. Nosaltres hem construit les sèries fonamentals i les retrògrades, i amb aquest "petit" material, només vint-i-quatre notes, hem fet aquests "Valsos dodecafònics", treballs de grup a l'aula de música.
També estem descobrint les relacions amb la pintura d'aquest segle, per això acompanyem les composicions amb aquells quadres que "harmonitzaven" amb el trencament que proposà Schönberg. El quadre que triem avui és de Kansdinsky, amic del compositor. Portem molts dies parlant de "trencaments" en la història de l'art i de la música, fins i tot del trencament amb la partitura, tal i com la coneixem.
I aquí podeu escoltar una altra entrevista, en aquest cas a Catalunya Ràdio, a la seva filla Núria, on ens parla de la manera de treballar del seu pare i de la seva creativitat. També parla del seu marit, el també compositor, Luigi Nono.
Hem de felicitar els nois i les noies de tercer: tots i totes han cantat molt bé. El passat 22 de maig el nostre grup de cantaires va participar en la representació de l'òpera de Britten "El petit escuraxemeneies", al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Feia mesos que preparàvem els cors d'aquesta òpera. Va ser molt emocionant cantar al Liceu. També ens va agradar molt que alguns dels pares dels alumnes ens acompanyessin, moltes gràcies a tots. Estàvem una mica nerviosos: el nostre assaig general no va anar com la seda; per això són els assajos, per aprendre. Estic segura que hem après coses que encara no podem ni anomenar... Unes quantes fotos aquí. Felicitats a tots!
Kuja kwake Bwana, de S. Kambona 29 d'abril de 2009
"La nit" ("Blue moon", de Rodgers), amb la coral de l'IES Thos i Codina de Mataró. piano, Jesús Ruíz, bateria, Cristian Duran, baix elèctric, Cristian García
Dimecres passat, 29 d'abril, els grups de 2n ESO C i D van participar en la XV Trobada de Corals d'Ensenyament Secundari que es va celebrar a Barcelona. El cant individual el vam fer amb les corals dels IES Castellbisbal, de Castellbisbal, i Thos i Codina, de Mataró, a la seu del CaixaForum de Barcelona, i el cant comú al Palau Sant Jordi. En Roger Llovet ens envia les fotografies que amb tan bona mà va fer de l'acte (la primera era de Carnaval, com es pot apreciar). Les podeu veure aquí Felicitats a totes i a tots per l'actuació. Aviat podrem veure alguns videos.
Gràcies a totes i tots els cantaires que vàreu aportar la vostra interpretació musical als Jocs Florals d'enguany. Ara hem de tornar a escoltar les nostres versions i millorar-les, com sempre.
Aquest Sant Jordi estrenem el tema del famós Canon in D de Johann Pachelbel, amb l'ajuda del nostre violí solista, l'Alejandro M. He trobat un video on podeu anar seguint la partitura. No m'oblido de l'altre video que tant us va fer riure...
Algú ha comptat les vegades que heu de tocar aquestes precioses vuit notes escrites ara fa més de 300 anys?
Mireu la samarreta que lluirem al "Caixa Forum" i al Palau Sant Jordi el proper 29 d'abril, per la XV Trobada de Corals. Et donem les gràcies, José Ángel, per la creació d'aquest logo (us cal una petita classe de xifrat harmònic que copsar-lo del tot, ja la farem, ja). Esperem que us agradi.
El proper 29 d'abril ens espera l'escenari del Cosmo Caixa. Allà els cantaires de 2n d'ESO presentaran dues cançons, una d'africana, Kuja kwake bwana, i Blue moon. Avui us poso aquesta versió, per començar. No us perdeu el final...
I l'acompanyament que farà el professor Jesús Ruíz de l'IES Thos i Codina de Mataró per la nostra versió de Blue moon us servirà per assajar durant les vacances de Setmana Santa. Bones vacances!
Aquesta cançó l'heu escoltada a classe: la Minerva us ha fet una versió de luxe, en directe. Aquí la teniu, per tornar-la a escoltar i descobrir com s'avança el compositor amb recursos propis del Romanticisme.
Donem la benvinguda als nous alumnes de Cant coral. La cançó que tant us ha agradat de la pel·lícula Les choristes, Caresse sur l'océan (carícia sobre l'oceà), la podeu escoltar aquí tot veient la traducció al castellà i un video amb imatges molt suggerents que acompanyen la lletra amb encert. El solista en persona, el teniu aquí. I si només voleu l'àudio, aquí.
Podeu convertir el teclat del vostre ordinador en un teclat de piano amb aquest Virtual keyboard. Feu la prova. També us facilito aquest lloc on podreu dissenyar el paper blanc pautat que necessiteu, amb més o menys pentagrames, amb clau o sense, etc., a punt per imprimir.
Aquí podem veure una versió de la famosa ària "In uomini, in soldati" del personatge anomenat Despina a Così fan tutte de W.A.Mozart. L'òpera està escrita al s.XVIII però la posada en escena la situa a l'actualitat.